Genel Bilgiler

MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜNE HOŞGELDİNİZ

Makine ve İmalat Mühendisliği Makine tasarım ve imalatını kapsayan geniş bir çalışma alanına sahiptir. Her tür mekanik ve enerji dönüşüm sistemlerinin planlanması, tasarımı, geliştirilmesi, üretimi, işletilmesi ve bakımı makine ve imalat mühendisliği konuları arasındadır. Bu bağlamda makine tasarımı ve imalatı alternatifi olmayan ve pek çok çalışma alanında ortak gereksinim duyulan bir daldır. Makine tasarımcısı ve imalatçıları toplumsal ihtiyaçların karşılanması için gereksinim duyulan malzemeleri, makine, alet ve süreçleri tasarlayan, imal eden, en uygun şekilde kullanan, bakımından ve verimliliğinden sorumlu kişilerdir.

Öğrencilerimiz 8 yarıyıl sonunda toplam 240 AKTS kredisiyle mezun olacaktır. Makine ve İmalat Mühendisliği Bölümü alanında temel mühendislik bilim ilkelerini konu alan ve teorik, seçmeli ve uygulamalı Makine ve İmalat Mühendisliği eğitimini lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde vermeyi amaç edinen bir bölümdür.

Bu itibarla, ülkemizde ve dünyada imalat alanındaki güncel bilim ve teknolojiyi takip edebilen, çözümleme ve uygulama yeteneklerine sahip mühendisler yetiştirmek bölümümüzün temel hedefidir. Bu hedef uyarınca bilim ve teknolojik yeniliklerin yurdumuzun ve bütün insanlığın hizmetine katkı sağlayacak şekilde uygulanması için bölümümüzdeki mevcut atölye ve laboratuarlardan faydalanıldığı kadar sanayimizin imkânlarından da faydalanılmaktadır.

Makine ve İmalat Mühendisliği Bölümünde temel mühendislik kavramlarının yanında, uygulama ağırlıklı mühendislik alan eğitimi ile opsiyonlara dayalı eğitim vermekte ve ülkemiz imalat sektörünün ihtiyaç duyduğu kabiliyetli makine ve imalat mühendisleri yetiştirmeyi amaçlamaktadır.    

Makine ve İmalat mühendisliği bölümüne hem genel liselerden hem de ilgili alanda eğitim veren meslek lisesi ve özellikle teknik liselerden öğrenci alınmaktadır. Meslek liselerinden gelen öğrencilerin bir yıllık bir bilimsel hazırlık eğitimine tabi tutulmaktadır. Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından 2010-2011 öğretim yılında uygulanmasına karar verilen bu programda, meslek liselerinden gelen öğrencilere matematik fizik ve kimya derslerinden genel lise seviyesinde bir eğitim verilecektir. Bölümümüzün lisans eğitimini tamamlayan öğrencilere Makine ve İmalat Mühendisi ünvanı verilir.

Makine ve İmalat Mühendisi temel olarak, soyut halde bulunan tasarımı en kaliteli, en hızlı ve en düşük maliyetle somut hale getirme becerisine sahip mühendistir. Makine ve İmalat mühendisi bir ürünün tasarımından başlayarak ürün ortaya çıkana kadar geçirdiği evrelerin tümünde görev alabilir. Makine imalat sektöründe çalışan birçok işyerinde, imalat alanında mesleki tecrübesi olan; CAD, CAM ve CNC gibi modern teknolojileri iyi bir şekilde problem çözümünde kullanabilen teknik elemanlara ihtiyaç duyulmaktadır.

Teknoloji Fakülteleri, Türkiye'nin uygulaması iyi olan mühendis ihtiyacını karşılamak üzere kurulmuşlardır. Endüstrinin ihtiyaçları göz önünde bulundurulduğunda, sanayicilerin teorisi iyi olan mühendislere ihtiyacıyla birlikte uygulamada da iyi olan mühendislere yöneldiği görülmektedir. Teknoloji Fakültelerinden mezun olan mühendisler alanı ile ilgili klasik ve modern sistemlerin çoğunu fakültede ve işyeri eğitiminde uygulamalı olarak öğrenmesi nedeni ile, mezun olduktan sonra işyerinde öğrenmek için zaman kaybetmeyecektir.

Teknoloji Fakültemiz Makine ve İmalat Mühendisliği Bölümünde imalat teknolojileri öğretilmektedir. Makine ve İmalat Mühendisliği Bölümünde matematik, statik, dinamik, makina elemanları, cisimlerin dayanımı, akışkanlar mekaniği gibi temel mühendislik bilimlerine dayalı derslerin yanında; uygulama ağırlıklı mühendislik alan eğitimi verilerek ülkemiz imalat sektörlerinin ihtiyaç duyduğu uygulaması iyi imalat mühendisleri yetiştirilecektir. Öğrencilerimiz, İmalat Mühendisliği Bölümünde bulunan uygulama laboratuarlarındaki imalat sistemleri ve tezgâhlarda uygulamalı eğitim alacakları; klasik ve modern imalat teknolojilerini uygulamalı olarak öğrenecekleri için, mezun olduktan sonra sektörde göreve başladıklarında, kısa sürede iş yeri üretimine uyum sağlayabilecek ve çalıştığı firmada kısa bir sürede sorumluluk alabilecektir.

Makine ve İmalat Mühendisinin sahip olması beklenen bilgi ve becerileri sıralamak istersek;

• İmalat problemlerinin çözümüne, temel ve mühendislik bilimlerinin prensiplerini uygulama becerisi

• Deney tasarlama, yürütme ve sonuçları analiz edip yorumlayabilme becerisi

• Güncel yöntemleri, araç ve teknolojileri kullanarak imalat süreci ve sistemlerini seçme ve tasarlama becerisi

• Çok disiplinli takımlarda çalışabilme ve liderlik yapabilme becerisi

• Makine ve İmalat mühendisliği problemlerini belirleme, formüle etme, çözme ve sunma becerisi

• Türkçe ve İngilizce sözlü ve yazılı iletişim kurabilme becerisi

• Mühendislik tasarım ve analizlerinde bilgisayar yazılımları gibi modern mühendislik yöntemlerini ve bilgiye ulaşmada çağdaş yöntemleri kullanabilme becerisi

Ülkemizde Makine İmalat sektöründe faaliyet gösteren firmaların sayısının fazla olması ve birçok firmanın tasarım, imalat ve seri üretime dayalı ürün ve üretim sürecine sahip olması; Makine ve İmalat Mühendisliği Bölümünden mezun olacakların sektör tarafından kısa sürede istihdam edileceğinin önemli bir göstergesi sayılmıştır.

Bu becerilere sahip olan Makine ve İmalat Mühendislerinin aktif olarak sorumluluk alabilecekleri temel işlevler şunlardır:

* Malzeme ve İmalat Prosesleri: İmalat proseslerini etkileyen ve aynı anda kendisi de değişikliğe uğrayan malzemelerin davranış ve özelliklerini değerlendirme,

* Proses, Montaj ve Ürün Mühendisliği: Ürünlerin ve imalat için gerekli olan ekipmanın, takımların ve ortam koşullarının seçim ve tasarımı,

* İmalat Sistemleri Tasarımı: İmalat işlemlerinin analiz sentez ve kontrollerinin, istatistiksel, matematiksel yöntemlerle; simülasyon ve bilişim teknolojileri yardımıyla gerçekleştirilmesi,

* Rekabetçi İmalat: İmalat planlama, strateji ve kontrol yöntemleriyle rekabet yaratma,

* Laboratuar Çalışmaları: İmalat proseslerindeki değişkenlerin laboratuar ortamında ölçüm ve değerlendirilmesi.